Sepsis - in de volksmond bekend als bloedvergiftiging - is een veel voorkomende, ernstige ontstekingsreactie veroorzaakt door een ontregelde afweerrespons van het lichaam op een infectie. Ziekteverwekkers kunnen zowel bacteriën, schimmels, virussen of parasieten zijn. Zonder vroegtijdige herkenning en snelle behandeling leidt dit tot septische shock en falen van organen zoals nieren, hart en longen, vaak met blijvende schade of mogelijk overlijden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijden jaarlijks ongeveer 50 miljoen mensen aan sepsis, met 11 miljoen overlijdens tot gevolg. Sepsis is hierbij verantwoordelijk voor maar liefst 20 % van alle sterfgevallen wereldwijd. Dit betekent dat elke 2,8 sec iemand sterft aan de gevolgen van sepsis!
Het vroegtijdig herkennen van een sepsis en het snel en adequaat opstarten van antimicrobiële middelen is dan ook levensreddend! Een sepsis is een echte urgentie, net als een beroerte of een hartinfarct.
Wanneer moet je denken aan een mogelijk inzettende sepsis? Als een infectie niet gunstig evolueert of als er klachten optreden zoals: hoge koorts, rillingen, misselijkheid, ernstige hoofdpijn, plotse verwardheid, kortademigheid, algemeen onwelzijn, een versnelde hartslag en/of plots verlaagde bloeddruk. Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met je huisarts.
Het is steeds essentieel dat een infectie snel behandeld wordt zodat de evolutie naar een sepsis beperkt blijft, maar de beste preventie is vooral het vermijden van de initiële infectie! Wat kan je zelf doen? Let steeds op een goede handhygiëne. Reinig en ontsmet ook kleine wondjes onmiddellijk. Bespreek met je behandelend arts of je mogelijk in aanmerking komt voor vaccinaties tegen virussen (Covid - 19, griep, RSV virus,..). Ook vaccinatie tegen bacteriën zoals Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Meningococcen,.. is essentieel – zeker bij patiënten met een onderliggende aandoening of verzwakt immuunsysteem.
Huidig Minister van Volksgezondheid Dhr. Vandenbroucke, die sepsis een “gruwelijke killer” noemde, liet dan ook afgelopen jaar een expertenwerkgroep een nationaal sepsis plan opstellen met als doelstelling iedereen beter te informeren. Zo moet er meer bewustzijn komen zodat mensen met een mogelijke sepsis onmiddellijk worden doorverwezen naar spoedgevallen en aldaar snel kunnen behandeld worden om een slechte afloop te vermijden.
Test alvast je kennis over sepsis via deze link.
Deelname duurt slechts enkele minuten en je helpt hiermee niet alleen jezelf, maar ook anderen: samen kunnen we echt een verschil maken!
Deze campagne is een samenwerking van de ziekenhuizen van het CUROZ-netwerk.