Expo 'In onze Handen'

Gisterenavond, dinsdag 24 oktober 2024, vond de langverwachte openingsavond van de expo 'In onze handen' plaats in 't Gasthuys Stedelijk Museum Aalst. In deze boeiende tentoonstelling delen verschillende zorgverleners hun persoonlijke verhalen over zorg in alle levensfasen. Mis deze unieke kans niet om te ontdekken hoe zorg ons allemaal omringt. Een absolute must-visit voor jong en oud! De tentoonstelling loopt van 25 oktober 2024 t.e.m. 27 april 2025. Laat je meevoeren door de portretten van Lieve Blancquaert en ontmoet tien gepassioneerde zorgverleners, waaronder enkele uit ons ziekenhuis. 

Sabine Siau, directeur Patiëntenzorg AZORG: Ons verhaal begon ooit hier, in het oude hospitaal, en het is bijzonder symbolisch dat we net hier, in 't Gasthuys Stedelijk Museum, deze tentoonstelling mogen openen. Op de momenten die het meest betekenisvol zijn in ons leven staan deze zorgverleners voor ons klaar: van de huisarts die ons bijstaat bij een eerste diagnose, tot de vroedvrouw die nieuw leven verwelkomt en de palliatief verpleegkundige die ons ondersteunt bij het afscheid nemen van een dierbare. Zorg is verweven met het leven, van begin tot einde, en dat is wat deze tentoonstelling zo mooi in beeld brengt.

Over de expo

Zorg is de onzichtbare draad die ons allen verbindt. Van onze eerste ademhaling tot onze laatste spelen zorgverleners een cruciale rol in elke levensfase. Of het nu gaat om de vroedvrouw die nieuw leven verwelkomt of de medewerker in het mortuarium die het laatste eerbetoon verzorgt, zorg is overal om ons heen.

“Een tentoonstelling over ‘de zorg’ ligt dan ook zo voor de hand”, zegt Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Museum. “Zeker als je weet dat ons stedelijk museum zich bevindt waar 6 eeuwen lang de gasthuiszusters zich ontfermden over zieken die geen privézorg konden betalen.”

In onze handen vertelt de geschiedenis van zorg via de persoonlijke verhalen van mensen uit de zorgsector. Lieve Blancquaert portretteerde en interviewde tien zorgverleners uit verschillende disciplines, van vroedvrouwen over chirurgen tot palliatieve verzorgers.

Over de locatie

’t Gasthuys - Stedelijk Museum, één van de oudste zorginstellingen van Aalst. Toen de laatste zusters de deur van ’t Gasthuys achter zich dichttrokken, werden de gebouwen omgetoverd tot academie, opvang voor ontheemde gezinnen tijdens WOII en, uiteindelijk, het stadsmuseum van Aalst.

’t Gasthuys draagt sinds 2022 het kwaliteitslabel van Vlaanderen en ontvangt komende jaren werkingssubsidies. In onze handen is de eerste grote tentoonstelling sinds de erkenning van het museum.

Over de personages

Tien zorgverleners gidsen je aan de hand van hun ervaringen door eeuwen aan zorggeschiedenis. Eén van de centrale figuren in de tentoonstelling is Nadia, al 40 jaar mantelzorger voor haar zoon Steven, die zowel een verstandelijke als een fysieke beperking heeft. Ze wenst dat buitenstaanders verder zouden kunnen kijken dan enkel zijn handicap “Zodra hij kan, vertelt mijn zoon mij dat ik de mooiste en liefste van de wereld ben. Wat kan ik meer verlangen?”

Chirurg Alexander Mottrie vertelt dan weer enthousiast over de technologische evolutie - - “De komende 10 jaar verwacht ik meer innovatie dan in de voorbije honderd jaar samen.” – die ervoor zorgt dat hij patiënten nog beter kan helpen. Maar ook de chirurg vergeet nooit dat hij in de eerste plaats met mensen bezig is: “Vroeger werd er in de opleiding met de patiënt geen rekening gehouden. Jonge artsen leren dat gelukkig wel.” Aalst kan terugvallen op een rijke geschiedenis aan specialisten, van Jozef Kluyskens tot Jean Cuvelier, je ontdekt het in de tentoonstelling.

Meer info: Museum | Stad Aalst

InOnzeHanden_Dr_Mottrie_AZORG.jpg

 

 

expo_inonzehanden
opening_inonzehanden_SabineSIau