AZORG zet zich actief in voor Generatie Rookvrij, een brede beweging die streeft naar een wereld waarin niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van (mee)roken. Daarom organiseren we vandaag, op Werelddag zonder Tabak, een sensibiliseringsactie. De medewerkers van de diensten Pneumologie van het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis binden hun middel- en wijsvinger samen, om te tonen dat daar geen plaats is voor een sigaret of vape. Met de vingers in de lucht gaan we samen voor rookvrij!

Samen voor rookvrij

Zien roken doet roken, dat weet stilaan iedereen. Toch wordt er nog vaak gerookt in het bijzijn van kinderen. Daarom brengen de diensten Pneumologie van het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis vandaag op Werelddag Zonder Tabak het belang van een rookvrije omgeving onder de aandacht. Met deze actie van Generatie Rookvrij willen we het grote publiek bewustmaken van het belang om niet te roken of te dampen op plaatsen waar veel kinderen komen, zoals ziekenhuizen, speelpleinen, sportterreinen en schoolbuurten.

Recht op een rookvrije omgeving

Samen met Generatie Rookvrij streeft AZORG naar een rookvrije generatie tegen 2037, zodat geen enkel kind geboren vanaf 2019 ooit begint met roken. Daarom maken het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis hun omgeving rookvrij, en roept ze anderen op om dat ook te doen. Want kinderen kopiëren gedrag, ook rookgedrag. Door hen het goede voorbeeld te geven en niet in hun bijzijn te roken of te vapen, bouw je mee aan een rookvrije generatie!

Over AZORG

Op alle campussen van het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis is het verboden te roken op het volledige terrein. Enkel in de rookgedoogzones, uit het zicht van kinderen en passanten is het nog toegelaten zijn om te roken. Daarom werden op verschillende campussen niet-transparante rokerscabines voorzien nabij de ingang. 

Zo streven wij, samen met vele andere instanties, naar een maatschappij waarin ieder kind dat vanaf 2019 wordt geboren, rookvrij kan opgroeien. Als ziekenhuis willen wij hierin onze voorbeeldfunctie opnemen en ons hiervoor ten volle engageren.

Over Generatie Rookvrij

Generatie Rookvrij wordt gefinancierd door Kom op tegen Kanker en Stichting tegen Kanker en wordt actief ondersteund door: het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, de Belgische Cardiologische Liga, het Fonds des affections respiratoires, de Service d’Etude et de Prévention du Tabagisme en het Observatoire de la Santé du Hainaut.

Meer dan 200 gezondheidsorganisaties, medische verenigingen, gemeenten, organisaties en bedrijven ondertekenden een Charter waarmee ze zich engageren om samen met hun leden werk te gaan maken van een rookvrije generatie.

www.generatierookvrij.be

samen_gebonden_rookvrij_asz_1.png
samen_gebonden_rookvrij_olv_2.png